Σάββατο 23 Ιουλίου 2016


ΣΧΟΛΙΟ: Πραγματικά η κατάσταση είναι ακριβώς έτσι και μάλιστα, εδώ και μέρες, παίρνουμε πολλά e-mails από μέλη αλλά και μη μέλη μας, που μας ζητούν οδηγούς σπουδών τόσο της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής. Όσο τα πράγματα λειτουργούν αποσπασματικά και με αποφάσεις που έρχονται και παρέρχονται τόσο θα συμβαίνουν αυτά. 
Επιμένουμε στην εφαρμογή του άρθρου 22 του ν.1566/85 κάτι για το οποίο είχαν δεσμευτεί οι σχετικοί με την εκπαίδευση του κυβερνώντος κόμματος αλλά στην πορεία το ξέχασαν. Είναι μία πάγια πρόταση του Συλλόγου μας εδώ και αρκετά χρόνια την οποία επαναλαμβάνουμε όταν αλλάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μιλάμε για απλή εφαρμογή νόμου! 
Μία διαρκής επιτροπή με υποεπιτροπές στελεχωμένη με διαφάνεια ύστερα από προκήρυξη και βάσει συγκεκριμένου σκεπτικού και φιλοσοφίας για την κάθε θέση, η οποία θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο και συλλέκτης-καταγραφέας των αναγκών της ΕΑΕ αλλά και ως αξιολογητής της εφαρμογής των διατάξεων με σκοπό να εισηγείται κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Φυσικά ουδεμία μομφή για τα μέλη της νέας επιτροπής που κλήθησαν για τη συνάφεια των μεταπτυχιακών αφού αφενός είναι γνωστοί στο χώρο, αφετέρου κληρονόμησαν την κατάσταση αυτή και προσπαθούν να βάλουν τη συνάφεια στη σωστή της βάση, αλλά έτσι έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα οποία έχουν γίνει προηγουμένως και τα οποία έχουμε καυτηριάσει (πριν περίπου ένα χρόνο).
Εν κατακλείδι, το πάλαι ποτέ Π.Ι. (Ν.Π.Δ.Δ.) μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να υπηρετήσει το θεσμό της ΕΑΕ. Σήμερα όμως υπάρχει ένα διαφορετικό, Ν.Π.Ι.Δ. αυτή τη φορά - το ΙΕΠ - το οποίο δεν έχει γραφείο ΕΑΕ (αν και  έχει σύμβουλο ΕΑΕ ο οποίος όμως δεν έχει αξιοποιηθεί). Γι αυτό καλούμε το υπουργείο να νομοθετήσει το συντομότερο, ιδρύοντας γραφείο ΕΑΕ στο ΙΕΠ και στελεχώνοντάς το έτσι, ώστε να καλύπτονται όλες οι βαθμίδες της ΕΑΕ και όλοι οι τύποι των δομών της ΕΑΕ με σκοπό την στήριξη και γνωμοδότηση - όταν ζητείται - της κύριας επιτροπής του υπουργείου του ν.1566/85 για την οποία μιλήσαμε παραπάνω.
Τελειώνοντας, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να γίνει η διασύνδεση των ειδικών σχολείων (πρωτίστως της δευτεροβάθμιας αλλά και της πρωτοβάθμιας) με τα Πανεπιστήμια (βλ. Πειραματικά σχολεία των Πανεπιστημίων) όχι μόνον σε επίπεδο πρακτικής άσκησης φοιτητών όπως σήμερα, αν φυσικά θέλουμε να λέμε ότι γίνεται πρωτοποριακή δουλειά με σύστημα και επιστημονικότητα και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις χωρίς συνέχεια και καταγραφή αποτελεσμάτων.