Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΣΑΔ 25/01/2020 : Περί προσλήψεων σε ΖΕΠ, ποινών και... αφερεγγυότητας!
Χτες, γι άλλη μια φορά, με την μετάθεση των προσλήψεων αναπληρωτών για τη Δευτέρα, γίναμε θεατές της επαναλαμβανόμενης (για τουλάχιστον ένα δίμηνο) κακοπαιγμένης παράστασης με τίτλο
"Πώς να αγνοήσετε επιδεικτικά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους που ακόμη περιμένουν τις Τ.Υ."
Η παιδαγωγική ανάγκη να ενταχθούν οι ξενόγλωσσοι μαθητές ομαλά στην σχολική ζωή φαίνεται πως δεν αγγίζει την κα Κεραμέως και την κα Ζαχαράκη και δεν είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου.
Αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι αν και ο προγραμματισμός των υπολοίπων προσλήψεων στις ΖΕΠ ήταν για τον Οκτώβριο φτάσαμε...Φλεβάρη;
Αναμονή για το συμπληρωματικό ΦΕΚ με τις νέες ΤΥ, αργοπορία για την κατανομή των πιστώσεων, καθυστέρηση της εντολής για την ίδρυση των τμημάτων απ' τις περιφέρειες και...τελείωσε κι ο Γενάρης!
Μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία όμως, κα Υπουργέ και κα Υφυπουργέ, περιμένουν κι οι συνάδελφοι αναπληρωτές οι οποίοι κάνοντας το λάθος να πάρουν στα σοβαρά τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τις προσλήψεις σε ΖΕΠ καταλήγουν στο να χάνουν τουλάχιστον 4 μήνες προϋπηρεσίας και να καλούνται, 660 απ' αυτούς, μαζί και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους που θα προσληφθούν(;;;) την επόμενη εβδομάδα να ταξιδέψουν στους τοπους πρόσληψης τους και σε δυο μέρες να έχουν βρει σπίτι, προκειμένου ν αναλάβουν υπηρεσία.
Με τούτο δεδομένο όμως θα θέλαμε να ρωτήσουμε, γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων (απ' την Αθήνα αρχίζοντας πρώτα και σ' ολη την Ελλαδα επεκτεινόμενοι μετά) που να τα νοικιάζουν για ένα πεντάμηνο;
Αν γνωρίζει, προτείνουμε σοβαρά, να δημιουργήσει στο site του Υπουργείου ειδική σελίδα όπου οι ιδιοκτήτες θα προσφέρουν αυτές τις οικίες προς ενοικίαση, στους αναπληρωτές. Κι αυτό, ακόμα καλύτερα, ας γίνει και για όλο τον χρόνο!
Κι όλοι αυτοί τώρα, που δε θ' αναλάβουν υπηρεσία, λόγω αντικειμενικών πλέον προβλημάτων όπως της στέγασης τους, πιθανόν θα χαρακτηριστούν "αφερέγγυοι" και θ' ακολουθήσει ειδική πρόσκληση η οποία θα έχει την απειλή της ποινής αποκλεισμού από τους πίνακες που επέβαλε ο κος Γαβρόγλου, σ' έναν νόμο που το κόμμα στο οποίο ανήκετε ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ αλλά που... φερέγγυα και συνεπέστατα εφαρμόζετε!
Αλήθεια όμως, από ποιους πίνακες απειλούνται ν' αποκλειστούν οι συνάδελφοι;
Α) Από τους σημερινούς; Μα γνωρίζετε πως είναι καταχρηστικοί και δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε τίποτε πάνω σ' αυτούς! Καμία αλλαγή! Ή τους χρησιμοποιείτε όπως ΑΚΡΙΒΩΣ είναι ή καθόλου! Σε κάθε άλλη περίπτωση θα εξωθήσετε συναδέλφους, συλλόγους κι ομοσπονδίες σ' ασφαλιστικά μέτρα που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις προσλήψεις του Σεπτεμβρίου.
Β) Από αυτούς της προκήρυξης του ΑΣΕΠ; Μα αν και όταν βγουν αυτοί οι πίνακες θα είναι διαφορετικοί απ' αυτούς που αναφέρεται ο 4589 και η ποινή δεν μπορεί να μεταφερθεί!
Όπως γίνεται κατανοητό, νόμιμα καμία ποινή, κανένας αποκλεισμός απ' τους πίνακες δε μπορει να επιβληθεί στον συνάδελφο που δεν αναλαμβάνει υπηρεσία ή που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Περιμένουμε προς επιβεβαίωση αυτού και την απάντησή της συμβούλου της ΔΟΕ, στην οποία έχουμε στείλει το αίτημα της μελέτης κι έκδοσης της αντίστοιχης γνωμοδότησης και της νομικής κάλυψης των συναδέλφων μας.
Στην κατακλείδα όλων των παραπάνω λοιπόν προτρέπουμε Υπουργό και Υφυπουργό να κάνουν τ' απαραίτητα ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις τη Δευτέρα, ν αφήσουν τους χαρακτηρισμούς γιατί ενίοτε αυτοί γυρίζουν πίσω (είναι και θέμα ευγένειας αν μη τι άλλο) και τις ποινές και να έχουν ανοιχτά και ευήκοα ώτα γιατί στην τριετία ή τετραετία επιβάλλονται ποινές κι από τον κόσμο της εκπαίδευσης όπως έμαθαν κι οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας.
ΠΑΣΑΔ