Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Αθήνα, 15-12-2018
Αρ. Πρωτ.: 87
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή  τα προβλήματα στατικότητας που εντοπίστηκαν στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και την πτώση σοβάδων και τζαμιών στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού, σε ώρα μαθήματος, κατά την οποία ευτυχώς από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχει να επισημάνει τα εξής:
  1. Εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο χώρο των σχολείων, καθώς τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν και σε άλλα παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, τα οποία είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς συντήρησης των σχολικών κτηρίων.
  2. Καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για:
α. Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων για όλα τα σχολικά κτήρια.
β. Ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, του προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτηρίων και πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων σε όλα όσα διαπιστωθούν προβλήματα.
γ. Επισκευή ή και εκ νέου εγκατάσταση Συστημάτων Πυροπροστασίας σε όλα τα σχολικά κτήρια με ευθύνη των Δήμων και έκδοση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των προβλεπόμενων Πιστοποιητικών  Πυρασφάλειας.

                                                              Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας
Τηλέμαχος Κουντούρης                                                            Νικόλαος  Μακεδών