Ηλεκτρονικό φακέλωμα των μαθητών με αναπηρίες…

Του Ζαχαρία Καψαλάκη
Διάβαζα σήμερα στο news.gr το άρθρο του καλού συναδέλφου – αρθογράφου κ. Βασίλη Καλόγηρου και δεν πίστευα στα μάτια μου!
«Στην καταχώριση όλων των στοιχείων μαθητών με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.
Η καταγραφή όλων των στοιχείων θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της πράξης "Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Μητρώου Δεδομένων για όλους τους Μαθητές με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ηλικίας 4‐25 ετών και η Αξιοποίησή του στην Εκπαιδευτική Διαδικασία".
Το υπουργείο Παιδείας υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση αφ’ ενός της Παροχής Υπηρεσιών για τον σχεδιασμό, την Μελέτη της Εφαρμογής, την Ανάπτυξη του Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ και την Εκπαίδευση των Χρηστών και Διαχειριστών του Συστήματος και του Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ και αφ’ ετέρου της Προμήθειας των απαραίτητων Συστημάτων.
Όπως προειπώθηκε, στην εφαρμογή του μητρώου θα καταχωρηθούν όλα τα στοιχεία με μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) καθώς επίσης σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ως εκ τούτου θα καταχωρηθούν οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), αλλά και από τα γενικά σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης στα οποία έχουν ενταχθεί και λειτουργούν Τμήματα Ένταξης, παράλληλης στήριξης και κατ οίκον διδασκαλία μαθητών που είναι εγγεγραμμένοι στα σχολεία αντίστοιχης βαθμίδας.
Πέρα από τα βασικά ατομικά, δημογραφικά, εκπαιδευτικά, στατιστικά στοιχεία των μαθητών, θα καταχωρούνται και στοιχεία σε μορφή ελεύθερου κειμένου όπως αξιολογήσεις, αλλά και εικόνες όπως πιστοποιητικό γέννησης, ιατρικές γνωματεύσεις ή εργασίες των μαθητών.
Η διεπαφή (Web Based Application) που θα δημιουργηθεί θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ασφάλεια της πληροφορίας, την ευκολία χρήσης του λογισμικού, την παραμετροποίηση της εφαρμογής και τη δυνατότητα επέκτασης σε νέες λειτουργίες». (Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε: http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article/144175/katagrafh-olon-ton-mathhton-me-anaphries.html)
Συνάδελφοι
Δεν ξέρω πόσοι από σας έχετε εργαστεί σε μονάδες ειδικής αγωγής, έχετε συντάξει ή έχετε δει αξιολογικές εκθέσεις συναδέλφων για τους μαθητές τους, αλλά μου είναι αδιανόητο ότι όλα αυτά τα κείμενα που περιέχουν πολύ προσωπικά στοιχεία των μαθητών μας θα δοθούν σε ιδιωτική εταιρεία ή θα περαστούν στο διαδίκτυο. Γιατί άραγε; Πού αποσκοπούν; Οι αξιολογικές εκθέσεις συντάσσονται με συγκεκριμένο σκοπό, φυλάσσονται στο Γραφείο του Δ/ντή της Σχολικής Μονάδας και έχουν πρόσβαση μόνο οι εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης ειδικότητας.
Είναι πιστεύω ένα μείζονος σημασία θέμα για το οποίο πολύ σύντομα θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρει θέση ο Συνήγορος του παιδιού, αλλά και τα σωματεία των ΑΜΕΑ.
πηγή: WWW.E-MESARA.GR
ΣΧΟΛΙΟ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Και απορίας άξιο είναι γιατί χρειάζεται αυτή η καταγραφή όταν υπάρχει το myschool ;;;;;;;