Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πώς θα αξιολογηθούν τα στελέχη της εκπαίδευσης;

Του Δημήτρη Αποστολάκη*

Με αφορμή την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης που ξεκινάει "αύριο" έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

 Σύμφωνα με το ΠΔ 152,οι σχολικοί σύμβουλοι και οι διευθυντές διευθύνσεων αξιολογούνται στα κριτήρια της διοικητικής αξιολόγησης από τους περιφερειακούς διευθυντές και στα κριτήρια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης από τους προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης.

Οι σχολικοί σύμβουλοι λοιπόν σύμφωνα με το ΠΔ 152, αξιολογούνται με διάφορα κριτήρια , ανά κατηγορία.

Σύμφωνα με την κατηγορία ΙΙΙ− Άσκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια (Συντελεστής βαρύτητας 1,5), αξιολογούνται:

αα) Ανάλυση των επιμορφωτικών αναγκών και διαδικασίες αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού.

ββ) Διαδικασίες υποστήριξης και επιμόρφωσης που συνδέονται με την αξιολόγηση αλλά και πέραν αυτής.

 Παρόμοιο κριτήριο υπάρχει και για τους Δ/ντές Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα: Κατηγορία ΙΙ – Άσκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια (Συντελεστής βαρύτητας 1):

αα) Έλεγχος και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Είμαι πολύ περίεργος λοιπόν για το πώς θα αξιολογηθούν τα στελέχη εκπαίδευσης με βάση τα παραπάνω κριτήρια, που στην ουσία αναφέρονται στο αν και πόσο καλά έκαναν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία όμως δεν έγινε ακόμη.

Είμαι επίσης πολύ περίεργος για το αν θα έχουμε «ελλιπείς», «επαρκείς», «πολύ καλούς», «εξαιρετικούς» Περιφερειακούς Δ/ντές, Δ/ντές Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συμβούλους ή θα δούμε όλα τα στελέχη να παίρνουν άριστα.

 

* Ο κ. Δημήτρης Αποστολάκης είναι αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου και ήταν Διευθυντής Σχολικής Μονάδας της πόλεως του Ηρακλείου. Παραιτήθηκε γιατί διαφωνούσε με την αξιολόγηση.

WWW.E-MESARA.GR