Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014



 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.)


Προς: κ. Ανδρέα Λοβέρδο
                                                         Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
                                                          κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο
                                                          Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Δυσλειτουργία στα ΕΠΑ.Λ.  λόγω γενικών μαθημάτων 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ

Με έγγραφό μας το οποίο σας αποστείλαμε στις 12/9/2014 και παλαιότερα με το 17/7/2014 σας ζητούσαμε, εκτός των άλλων, να αρθεί η υποχρέωση παρακολούθησης όλων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, από τους μαθητές – απόφοιτους Λυκείου, αλλά και στις δύο περιπτώσεις δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Τα Επαγγελματικά Λύκεια αντιμετωπίζουν σήμερα, εκτός των άλλων, λειτουργικό πρόβλημα λόγω επιβολής παρακολούθησης των γενικών μαθημάτων τα οποία έχουν ξαναδιδαχθεί, στους μαθητές - απόφοιτους Λυκείου.
Το όλο πρόβλημα σήμερα έχει ως εξής:
α) Υπάρχουν μαθητές-απόφοιτοι Λυκείου οι οποίοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι όμως δεν προβαίνουν σε εγγραφή  διότι δεν επιθυμούν να ξαναδιδαχθούν τα ίδια μαθήματα και οι οποίοι περιμένουν από το Υπουργείο Παιδείας να κάνει κάποια ρύθμιση.
β) Η Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. λόγω μειωμένων εγγραφών έχει μεγάλο αριθμό ολιγομελών τμημάτων τα οποία χρειάζονται έγκριση λειτουργίας ή διάλυση. Με το σχηματισμό τμημάτων γενικής παιδείας αρχίζουν και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με δαπάνες διορισμού αναπληρωτών ή ωρομισθίων.
γ) Οι μαθητές – απόφοιτοι οι οποίοι γράφτηκαν κατά το σχολ. έτος 2013-2014 στη Β΄ τάξη με την προϋπόθεση ότι απαλλάσσονται από τα γενικά μαθήματα,  φέτος υποχρεούνται να τα παρακολουθήσουν.
Στην ΕΕΤΕΚ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σχολείων όπου οι μαθητές της Γ΄ τάξης αρνούνται να παρακολουθήσουν τα γενικά μαθήματα και παίρνουν απουσίες καλλιεργώντας  κλίμα καταλήψεων.
δ) Μεγάλος αριθμός μαθητών στρέφεται προς τα ΙΕΚ, αλλά ο αριθμός των Δημοσίων ΙΕΚ είναι κατά πολύ μικρότερος των ΕΠΑ.Λ. και δε μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, με τις εγγραφές μαθητών στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. Με το Ν. 4186/2013 καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας των μαθητών για την εγγραφή  τους στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. χωρίς αυτό να ισχύει για τα Γενικά Λύκεια. Στο Σχέδιο του Νόμου 4283/2014 «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, υπήρχε διάταξη για την κατάργηση του σχετικού άρθρου το οποίο κατά την ψήφιση εξαφανίσθηκε.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ

Η κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ., η θεσμοθέτηση ηλικιακών περιορισμών στις εγγραφές, η επιβολή στους μαθητές-απόφοιτους Λυκείου να ξαναδιδάσκονται τα ίδια μαθήματα με τελικό σκοπό τη μη εγγραφή τους κλπ. αποτελούν αποδείξεις ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία  μεθόδευσε την σταδιακή κατάργηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ( με τις διατάξεις του Ν. 4186/2013) και τη στροφή των μαθητών προς την κατάρτιση και την πρόωρη μαθητεία. Είναι προφανές ότι οι διατάξεις αυτές είναι αντίθετες με κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και προκαλούν απορύθμιση και χαοτική κατάσταση στα ΕΠΑ.Λ. τα οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η νεολαία μας η οποία μαστίζεται από μεγάλη ανεργία.
Με όσα σας αναφέραμε σας ζητούμε να προβείτε σε επιμέρους παρεμβάσεις προκειμένου η Επαγγελματική Εκπαίδευση να βρει το βηματισμό της.

 Με τιμή

    Για το Δ.Σ.


      Ο Πρόεδρος                                                              O  Γραμματέας


Κων. Αδριανουπολίτης                                             Παναγιώτης Μακρυγιάννης