Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 23/10/14

Αθήνα, 23.10.2014
ΓΡΑΦΕΙΟΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ. Δ/νση: Λεωφ.Συγγρού 15-17
Τ.Κωδ : 117 43 Αθήνα
Τηλ.: 213.2063688 – 677
Fax: 213.2063672
E-mail: id.koinpol@patt.gov.gr


Καλησπέρα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

όπως ήδη αναφέρθηκε από την Περιφερειάρχηκαι από τον εισηγητή οι καταγεγραμμένεςκαι συζητούμενες ουσιώδειςδιαφοροποιήσεις, στον προϋπολογισμότου 2015 που συζητάμε, αποτελούν ένα μικρόαποτύπωμα της δικής μας φιλοσοφίας ,των δικών μας κατευθύνσεων αλλά καιμιας στρατηγικής κατεύθυνσης στηνεφαρμοσμένη πολιτική για την Περιφέρειατης Αττικής.
Οτομέας της Κοινωνικής Πολιτικής συνολικάαλλά και ειδικότερα οι κατ’ αρχήν ικανέςκαι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισηςτης ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονταιστο κέντρο των αρχικών αλλαγών στονσυζητούμενο προϋπολογισμό, και βεβαίωςμαζί με τις συνολικές αλλαγές σε όλουςτους τομείς θα διευρυνθούν περαιτέρωστον πλήρως αναμορφωμένο προϋπολογισμόπου θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.

Τολμάμε λοιπόν να κινηθούμε σε εντελώς άλληκατεύθυνση , στην κατεύθυνση της ανάπτυξηςμε κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική ευαισθησία!

Τολμάμε και θέλουμε και θα μιλήσουμε με νούμερα- να εξαπλασιάσουμε - τις δαπάνες γιατην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικήςκρίσης.

1.958.000 στον προϋπολογισμό του 2015 που κατέθεσεη προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή 13.283.000 στον προϋπολογισμό πουκαταθέτουμε εμείς.
Εξαπλασιασμός που και σας βεβαιώ δενεξαγγέλλεται απλά αλλά δεσμευτικά θαυλοποιηθεί ! Και είναι το πρώτομικρό βήμα μέσα σε ούτε δύο μήνες.

Αναφορά σε δράσεις:

1.Δράσεις Στέγασης και ΕπανένταξηςΑστέγων :
Ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 2.700.000.
Με το φαινόμενο των αστέγων να διογκούταισε περιόδους οικονομικής ύφεσης καιστραγγαλισμού, σε περιόδους μνημονιακής καταλήστευσης, σε περιόδους κρίσηςτου συστήματος, η Περιφερειακή Αρχήξεκινά μια προσπάθεια αντιμετώπισης χωρίς να σταματά να διεκδικεί και νακινητοποιεί ,όχι απλά και μόνο δημιουργώνταςδομές αλλά προσπαθώντας να επανεντάξεικοινωνικά και εργασιακά.

2.Δράσεις για Εξαρτήσεις και προαγωγήΨυχοκοινωνικής Υγείας:
Ήταν458.000 και τώρα είναι 2.158.000
Και εδώ διπλασιάζεται η οικονομική συμμετοχήστα 12 κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεωνκαι προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας,προϋπολογίζεται η άμεση λειτουργία του κέντρου στη Φιλοθέη – Χαλάνδρι- Ν.Ψυχικό , η δημιουργία κέντρου στονΠειραιά και μεταγενέστερα στην ΔυτικήΑττική , εισάγονται προγραμματικέςδράσεις συνέργειας με ΚΕΘΕΑ & 18 Άνω,με Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,με Β/μιους και Πρωτ/μιους φορείς, Δήμους,σωματεία , Ενώσεις, Συλλόγους γονέων,Δήμους κλπ.

3.Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξηςγυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησηςκαι κοινωνικού αποκλεισμού:
Ήταν0 ευρώ και τώρα είναι 280.000
Δεν χρειάζεται νομίζω και να κάνω τηνελάχιστη αναφορά στην ζοφερή πραγματικότητα των ελάχιστων κέντρων γυναικών , κυρίωςμέσω του Κέντρου Ισότητας . Το ποσό αυτό,αρχικά ίσως μικρό, με την αρωγή όμωςόλων μας και ειδικότερα της ΠεριφερειακήςΕπιτροπής Ισότητας δίνει την δυνατότητα μιας κατ’ αρχήν καταγραφής - σε πιλοτικήφάση - και συντονισμού κέντρων, ώστε νακαταστεί δυνατή, μεταξύ άλλων, ηδημιουργία πολύμορφου πολύκεντρου ουσιαστικής προβολής ενημέρωσης καιστήριξης γυναικών, ενάντια στον κοινωνικόαποκλεισμό και την εργασιακή ανασφάλεια.

4.Περιφερειακό Γραφείο καταγραφήςπροβλημάτων ένδειας και διασύνδεσης δομών κοινωνικής μέριμνας:
Ήταν0 ευρώ και είναι 100.000.
Εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδεςπολίτες βιώνουν όχι μόνο, την ολοένακαι περισσότερο μειούμενη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών υγείας , πρόνοιας,κοινωνικής μέριμνας, αλλά δεν μπορούνκαν να βρουν ένα συντονιστικό γραφείο,όπου μέσα από ηλεκτρονική καταγραφήδομών θα διασυνδέει και θα τους δίνειτη διαδρομή, ώστε να βρουν διέξοδο καιλύση.
Σ’αυτή την κατεύθυνση απαντά η δαπάνηπου αντιλαμβάνεσθε ότι θα διογκωθεί.

5.Επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικούρεύματος και νερού σε περιπτώσεις πουέχουν διακοπεί λόγω ένδειας:
Ήταν0 ευρώ και τώρα είναι 2.250.000.
Για να μπορέσουμε να δώσουμε ρεύμα σεοικογένειες που στερούνται βασικέςυποδομές διαβίωσης. Για να μπορέσουμενα πούμε την απλή ρήση : κανένα σπίτιχωρίς ρεύμα.

6.Πρόγραμμα Σίτισης μέσω ΠρογραμματικώνΣυμβάσεων με Δήμους , δομές Αλληλεγγύης, Εκκλησία κλπ
Ήταν 0 ευρώ και είναι 1.000.000.
Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν την παροχήσίτισης , με αξιοπρεπείς όρους , σεπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριοτης φτώχειας, αλλά και σε σχολεία πουόλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο του υποσιτισμού σε παιδιά διογκώνεταιραγδαία.

7.Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστουςπολίτες και παιδιά μέσω ΠρογραμματικώνΣυμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα:
Ήταν 1.500.000 ευρώ και είναι 4.400.000.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυρίως ΠρωτοβάθμιαςΥγείας που θα αξιοποιήσει πρωτ/βάθμιεςδομές θα συμβάλλει στην παροχή πρόληψηςκαι θεραπείας μέσα από συνέργειες μεΔήμους, φορείς , κέντρα κλπ.

8.Πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμήκατά της φτώχειας και του κοινωνικούαποκλεισμού »:
Ήταν 0 ευρώ και είναι 350.000.

Κλείνοντας θέλω να σας βεβαιώσω, όπως ήδη αναφέρθηκε,ότι οι αρχικές αυτές αναμορφώσεις δηλώνουν τη δέσμευσή μας για μία άλληφιλοσοφία ανάπτυξης με κοινωνικό καιπεριβαλλοντικό πρόσημο.
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΖΩΗΣ, για ουσιαστική αντιμετώπιση των απλών μα γιγάντιωνπροβλημάτων και με αναπτυξιακούπεριεχομένου δαπάνες, με δομικές αλλαγέςπου εστιάζουν στην βελτιστοποίηση τηςποιότητας της ζωής μας και τηςκαθημερινότητάς μας.
.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ