Κυριακή 26 Απριλίου 2015

SΜS - Νέα υπηρεσία για κωφούς

Πρόκειται για μια υπηρεσία που έχουν ήδη αναπτύξει η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 μέρες, σε συνδυασμό με τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
Με την υπηρεσία αυτή, οι βαρήκοοι και κωφοί θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα SΜS από κινητό τους τηλέφωνο, στο 100 (άμεση Δράση), στο 199 ( Άμεση Επέμβαση Πυροσβεστικής) και το 166 (ΕΚΑΒ), ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν, αν δηλαδή πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ αντίστοιχα.
Το μήνυμα αυτό, θα εισέρχεται στην κεντρική διοίκηση των υπηρεσιών αυτών και στη συνέχεια θα προωθείται στις κατά τόπους υπηρεσίες, αν πρόκειται για επαρχία. Ταυτόχρονα η κεντρική υπηρεσία θα στέλνει απάντηση ότι έλαβε το μήνυμα και θα ενημερώνει τον αποστολέα για τις περαιτέρω ενέργειες, ή θα ζητάει διευκρινίσεις.
Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν ξέρει να γράφει, ο Πανελλήνια Ομοσπονδία Βαρήκοων και Κωφών, έχει εξετάσει δύο εναλλακτικές λύσεις.
Με την πρώτη στους συγκεκριμένους χρήστες θα αποθηκευτεί ένα συγκεκριμένο μήνυμα και με το πάτημα ενός κουμπιού του κινητού θα στέλνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η Δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με τη χρήση Fax, αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Μέχρι που να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες στο ΕΚΑΒ, οι συγκεκριμένοι χρήστες μπορούν για έκτακτα περιστατικά υγείας, να στέλνουν τα μηνύματα τους στο 100 ή στο 199.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει σε εφαρμογή μια τέτοια υπηρεσία. Οι άλλες δύο είναι η Γαλλία και η Φιλανδία.
Τα συγκεκριμένα μηνύματα, κατόπιν συμφωνίας των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν ήδη αναπτύξει το απαραίτητο λογισμικό, θα είναι εντελώς δωρεάν. Αυτό σημαίνει πως ένας χρήστης αυτής της κατηγορίας που έχει καρτοκινητό τηλέφωνο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει μονάδες, μπορεί να στείλει το μήνυμα ανάγκης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία τα άτομα αυτά έχουν έκπτωση 50% σε όλα τα μηνύματα SΜS που στέλνουν.